LEGILE MUNTELUI   (continuare)

14. Circulati numai pe traseele marcate! Incepator sau avansat turistul de munte nu trebuie sa paraseasca potecile marcate pentru a evita multele capcane primejdioase, ratacirea, prabusirea, epuizarea din cauza mersului pe un drum banuit mai scurt.

15. Iarna, pe muntii acoperiti cu zapada, pericolul de avalansa este in fiecare zi! Avalansa poate "porni" chiar daca este soare sau nori. Pentru ca undele de lumina ce contin iradiatii calorice penetreaza plafonul de nori oricat de gros ar fi si actioneaza ca un impuls termic asupra straturilor de zapada de pe munti. Acestea pot fi starnite nu numai de soare sau iradiatia lui invizibila, ci si de o capra neagra, impuscatura vreunui vanator, un traznet, apa unui izvoras ce se aduna sub straturile de nea, propria greutate a celui ce calca pe crestele inzapezite, ba chiar si un strigat amplificat de ecou, al unui om. Chiar pe traseele admise circulatiei grupurilor de turisti trebuie pilotate de ghizi specialisti si mers in conditiile unor masuri deosebite.

16. Incepatorii intr-ale drumetiei la munte sa-si faca o lunga ucenicie pe langa montaniarzi cu mare experienta! Doar asa se pot invata, practic, toate regulile de comportare, a turistului pe munte a caror stricta respectare ii asigura o securitate perfecta in excursiile montane.

17. Cand un cabanier, un grup de turisti sau o echipa Salvamont cere sprijin pentru a da ajutor unor oameni aflati in primejdie sau pentru a preveni o nenorocire, oricine trebuie sa raspunda solicitarii! Este o regula ce deriva din acea minunata deviza umanitara a montaniarzilor "toti pentru unul si unul pentru toti". Cine nu da ajutor la nevoie semenului sau nu are ce cauta pe munte.

18. Este obligatoriu pentru orice turist, ghid sau conducator de grup sa urmeze cu strictete sfaturile si indicatiile salvamontistilor! Mai ales acum cand in munti urca din ce in ce mai multi oameni - majoritatea fara o pregatire de montaniarzi - este necesar sa se urmeze intocmai spusele salvamontistilor. Din pacate sunt multi din cei care nu au ascultat de sfaturilr acestor sentimente ale Carpatilor si au platit tribut greu, chiar cu viata.

19. Codul de semnalizare in caz de pericol trebuie cunoscut si insusit de toti turistii montani!

20. Turistul de munte trebuie sa stie sa acorde, la nevoie, primul ajutor medical! Nu este deloc pretentioasa o aemenea obligatie pentru adevaratul montaniard. Multi oameni au fost salvati de la moarte - prin infarct, inghet, fracturi deschise etc. - de cei care s-au priceput sa le dea primele ingrijiri acolo in pustietatea muntelui.

Iata, asadar, insiruite in scris legile drumetiei montane. Este bine sa meditam serios la fiecare in parte, sa ne gandim ca doar una din aceste reguli ale muntelui cand nu se respecta poate duce un om sau mai multi la nenoricire.


Pag 2
Vremea in BacauHoteluri Bacau
DESPRE NOI
UTILE
  GALERIE FOTO
ACTIVITATI
HOME


2008 SANDRU Onesti.
Repere Trotusene
Descarca AICI  ghidul
ECO - Cetateanului
Stirile EcoMagazin
camere foto digitale
Natura este casa noastra !
CONTACT